Hitta graven

Vill du hitta graven till en anhörig eller vän? Här får du reda på hur du söker efter en särskild gravplats när du vill hitta gravar. Här nedan har vi samlat alla länkar som finns till sidor där du kan söka efter specifika gravplatser över hela Sverige när du vill hitta graven snabbt:

Hittagraven.se

hitta graven

Här kan du söka efter personer som har en grav på någon av Stockholms elva allmänna begravningsplatser.

SvenskaGravar

Hitta Svenska gravar

Hemsida för att söka bland gravsatta anhöriga och vänner på kyrkogårdar på någon av Sveriges 65 kyrkogårdsförvaltningar. Vart kan du hitta gravar? Exempel på stora städer som är med är Malmö, Göteborg, Uppsala, Falun, Linköping och Karlstad. I deras register kanske du kan hitta den grav du söker.

hitta graven på rätt gravplats
På SvenskaGravar kan du hitta grav du är ute efter

FinnGraven.se

Finn graven till någon

På hemsidan kan du hitta en grav tillhörande din vän eller anhörig. Vill du hitta graven? Här kan du söka bland ca 60 kyrkogårdsförvaltningar och församlingar. För att underlätta sökandet existerar även en visuell och digital karta du kan söka på för en person som är begraven.

Gravar.se

Alla gravar och gravplatser

Söktjänst som samlar uppgifter om gravar och gravplatser från ca 200 församlingar runtom i landet. Perfekt för dig som vill hitta gravar.

Gravstensinventeringen

Gravar över 200 år tillbaka

Hitta grav och gravstenar från mitten av 1800-talet till år 2015.

Hitta graven

För att hitta rätt hos den församling du söker efter är det bra om du använder de senaste hemsidorna som vi tipsar om på denna sidan. Vill du hitta graven? Där hittar du verktyg (ibland kyrkans) och stöd med stora register som tar fram detaljerade ritningar och instruktioner om hur du hittar den gravplatsen du är ute efter (oavsett om den tillhör svenska kyrkan eller inte). Det kan även finnas information om deras begravning och den senaste informationen (kyrkog).

Församling för att uppsöka rätt plats

Om du idag tillhör en församling kan det vara en god idé att prata med dem om stöd och om hur de hanterar saker (och hitta gravar) och vilka senaste register som kan tillgås (för att du ska kunna få klara besked – prata gärna med svenska kyrkans anställda). Hittar du inte gravarna kan du ta kontakt med de som förvaltar gravplats och gravsatta. Sök kontakt med kyrkogravgårdar för att hitta gravplatser. Hittagraven på rätt ort kan du även hitta rätt gravsten, kanske även genom kyrkogårdsförvaltningen, gravnummer, med karta och via kyrkogårdsförvaltningar. Oavsett sveriges gravar, stadens grav och kommun så kan du hittagraven med hjälp av församlingar och församling. Ta hjälp för att hitta graven! Kyrkan kan också bidra så att du kan hitta grava med gravstenar nära. Samma procedur kan du även använda när du vill hitta en plats, då kan du ta kontakt med den församlingen för stöd och för att få lite mer information. Även på Svenska Kyrkans hemsida finns det tips på hur du kan hitta graven, så kolla gärna där för att klara situationen på ett bra sätt och för att få den senaste informationen. Det kan även finnas information om svenska kyrkans begravning.

Använd register för hitta gravar att söka upp begravningsplats i stadsdel

Att hitta graven är lättare än du tror. Det är inte ovanligt nuförtiden att det finns gravplatser med just den typen av stöd och plasts som du är ute efter att besöka (bör finnas i din lokala församling med och på andra ställen med den senaste informationen). Perfekt för dig som vill hitta graven! Med de register som finns i Sverige är du i en unik position att kunna klara upp situationen och hitta precis den plats och den person som du är ute efter. Använd dig gärna av länkarna som stöd som vi har på denna hemsidan för att hitta rätt, samt även information om en eventuell begravning. Vissa brukar ta kontakt med svenska kyrkan i denna fas.

Gravsök på olika orter i Sverige

Hitta gravar i Stockholm

I Stockholm bor det en massa människor (och många av dessa är med i svenska kyrkan), vilket även betyder att det finns många begravna här. Vill du därför söka rätt i Stockholm är det en god idé att du använder de olika tjänster, stöd och resurser som vi listat på denna sidan för att få verktyg att klara upp situationen med gällande denna begravning. Vill du hitta gravar idag? Kom hit för att hitta graven här.

Hitta graven & gravar i Göteborg

Göteborg, som är näst största staden är en färgrik oas som människor dras till (varav en hel del är med i svenska kyrkan). I denna vackra stad bor det många människor, vilket i sin tur även betyder att det borde finnas en massa ställen. Hitta graven redan idag. Om du vill få koll på vilken begravning som existerar och hur du gör för att söka rätt i Göteborg så rekommenderas de starkt att du använder de olika hemsidorna som vi föreslagit ovan (och annan övrig stöd att tillgå). Prata gärna med din lokala Svenska Kyrkan för bästa råd och tips om hur du kan hitta gravar idag.

Begravning & sorg

Både innan, under och efter begravningen existerar det ofta ett tomrum och sorg som behöver bearbetas (prata gärna med svenska kyrkan om detta). Det tar tid att hitta graven, och ibland kan det vara skönt att kunna gå till en gravplats för att kunna vara nära den avlidne. Om du nyligen har varit med om en begravning för att hitta graven, ge då gärna kroppen tid att bearbeta det som har hänt. Det kan i en situation som denna även vara en god idé att ta kontakt med din lokala församling och svenska kyrkan för extra stöd med sorgarbetet.

Internationell och nationell kremering

Efter ett besök på kapell kanske du vill titta på ett krematorium? Hitta graven idag – Om du befinner dig i sverige så finns det på de flesta orter, såsom i Ale, Lund, Nacka eller Västerås och Örebro.

Alla söktjänster online som hjälper till att hitta grav & gravsten

Hittagraven.se

Hemsida: Hittagraven.se

Hitta rätt grav i Stockholm

Här kan du leta bland alla Stockholms allmänna ställen efter en specifik person. 

På Stockholms 11 allmänna gravplatser är ca 600 000 personer begravna. Genom den avancerade sökfunktionen kan du även lokalisera ca 185 000 gravplatser (hitta graven där). Utöver detta kan du även få hjälp att lokalisera vart alla kyrkogårdar och begravningsplatser existerar i Stockholm. Av vad vi det finns det inga senaste kommentarer och inte heller någon information om län, men det finns information om hur du kan hitta graven snabbt.

När du använder hemsidan och inte hittar den du söker är det en god idé att kontakta kyrkogårdsförvaltningen eller det län där du bor (alternativt din lokala församling). De kan guida dig i hur du kan hitta graven du söker efter. Vill du hitta graven? I Stockholm är det dessutom alltid kyrkogårdsförvaltningen du vänder dig till när det kommer till förvaltningen av stadens Stockholms begravningsplatser i ditt län (de är ansvariga). Alla frågor gällande förvaltning av gravplatser är deras ansvar. Det är osäkert huruvida svenska kyrkan är inblandad på något sätt.

Fakta om hitta gravar: Vissa säger att allt borde hanteras av svenska kyrkans personal, men ibland är det andra som inte håller med om att svenska kyrkans personal är rätt personer att hantera det hela. Så oavsett vad du tycker om svenska kyrkans anställda så bidrar det med en hel del saker ofta (för att hitta graven). För att hitta graven – Ta kontakt med svenska kyrkan är också en god idé i denna fas. Detta gäller oavsett om du är medlem i svenska kyrkan eller inte så kan du alltid kontakta svenska kyrkan.

Kontaktuppgifter till kyrkogårdsförvalningen:

Tel: 08-508 30 100

E-post: kyrkogardsforvaltningen@stockholm.se

Öppettider: Måndag-Torsdag 8:00-16:30 och Fredag 8:00-16:00

Hitta graven med SvenskaGravar

Hemsida: www.svenskagravar.se

Sökmotorn på hemsidan är anpassad för att visa personer som är begravda på 65 av landets kyrkogårdsförvaltningar. Vill du se vilka som är anslutna kan du klicka här. Här kan du hitta svenska gravar snabbt och smidigt. Hitta graven här!

Här kan du göra en nationell sökning på bland annat den begravdes namn, kyrkogård, ort, förvaltning samt datum. Informationen du får är allmän och kostnadsfri. Personer, vars plats existerar i registret, kan ha tillhört en lokal församling som är ansluten till Svenska Kyrkan (men det är inte alltid säkert). Sök grav smidigt i systemet och hitta graven idag.

Förutom sökfunktionen är det möjligt att även få se kartor över kyrkogården där din anhörig eller vän är begraven – perfekt när du vill hitta graven.

Senaste kommentarer om tjänsten: Existerar inga. Vad svenska kyrkan tycker i ärendet är också osäkert om du vill hitta graven.

FinnGraven

Hemsida: Finngraven.se

Finn graven du är ute efter

Den här svenskutvecklade söktjänsten började utvecklas redan 2006 och erbjuder allmänhet och intressenter att hitta gravplats runtom i landet. Hitta graven nu – Detta gäller både för personer knutna till svenska kyrkan och inte.

Den kostnadsfria tjänsten omfattar alla kyrkogårdsförvaltningar som ansluter sig och gör att du kan hitta gravsatta och anhörigas plats där de är begravda. Hitta graven på FinnGraven är landsomfattande och gör kyrkogårdar mer tillgängliga. En smart funktion är också att det existerar en digital karta du kan använda för att titta på gravplatser. Kartan existerar i ett kartsystem som heter GeoGrav. Det är osäkert hur mycket svenska kyrkan har varit iblandad i att skapa detta men de kan hjälpa dig hitta gravar. Finngraven.se är en perfekt tjänst för dig som vill finn graven snabbt.

Söktjänsten är inte bara användbar för anhöriga och släktforskare, utan även begravningsbyråer, trädgårdsmästare och stenhuggare – perfekt för dig som vill hitta graven. Skulle du vilja ha information om en specifik lokal plats kan det vara en bra idé att först prata med en lokal församling – dessa brukar ha ganska bra koll på gravarna i området och ditt län.

Om du som anhörig vill hitta graven och inte vill att uppgifter om gravplatser eller personer begravda finns med här så kan du be kyrkogårdsförvaltningen filtrera bort dem så att de inte publiceras på FinnGraven.

Senaste kommentarer om tjänsten: Existerar inga uppgifter om huruvida de använder årsbok eller inte. Vet inte hur mycket inblandning som svenska kyrkan har eller ditt län.

Här kan du:

  • Hittagraven

Gravar.se

Hemsida: Gravar.se

Här kan du söka för en anhörig eller vän genom att söka i register från svenska församlingar och pastorat. Registret är stort och innefattar just nu cirka 1,7 miljoner begravda på 1948 kyrkogårdar i hela Sverige. Fokus ligger på gravplatser på landsbygden där du kan hitta graven och även hitta gravar. Det kan vara så att svenska kyrkan också känner till detta.

Söktjänsten är avancerad och det är möjligt att specificera vad exakt vad du vill söka på och vilka gravar. 

Exempel på saker du kan söka på är den anhöriges:

  • Församling
  • Förnamn
  • Efternamn
  • Födelsedatum
  • Dödsdatum
  • Ort
  • Yrke
  • Namn som ogift
  • Gravnummer

Senaste kommentarer om tjänsten för att hitta graven: Existerar inga. Och det är osäkert om de har en årsbok. Vet inte heller om de vet någon om Sveriges dödbok.

Gravstensinventeringen

Hemsida: Gravstensinventeringen

Under 1970-talet började Släktforskarförbund och många entusiaster att kartlägga både gravstenar och gravsatta. Det man gjorde kom att kallas för ”gravstensinventeringen” och de gick tillbaka så långt som till 1800-talet för att kartlägga kyrkogårdar och begravningsplatsen för att hitta graven.

Sedan kartläggningen startade under 70-talet har man lyckats lokaliserat över 370 000 gravstenar samt hitta graven till över 800 000 personer.

All kartläggning har samlats i är en sökbar tjänst där Släktforskarförbundet dokumenterat alla platser med fotografier och gravstenarnas texter. Det här är en användbar tjänst för dig som vill söka upp en anhörig, vän eller släkting eller hitta graven. Det är osäkert om de använder en årsbok men du kan fråga dem. Vissa kanske även kallar detta för sveriges dödbok, men det finns flera olika åsikter om detta. Säkert kan du hitta en del information om Svenska kyrkan här också på något sätt.

Det finns även sajter där du kan läsa mer om släktforskning, såsom www.rotter.se

Sök efter gravstenar

När du ska börja din sökning för att komma rätt kan du använda den informationen du har. Det kan exempelvis vara vilket län, kommun eller gravplats personen är begravd i. Om du vill hitta graven kan du även söka efter med specifik information, såsom förnamn, efternamn och även födelsedatum eller dödsdatum. Vissa uppgifter kan även ibland finnas hos svenska kyrkan.

Har du frågor om begravningar och graven?

Skulle du ha frågor som du inte hittar svaren på kan du ringa till begravningshuvudsmannen på den specifika orten det gäller (tillhör inte kyrkans personal – så kontakta inte dem för att hitta graven). Det är dessa som ansvarar för all begravningsverksamhet på orten. För det mesta är det någon av Svenska kyrkans församlingar som är begravningshuvudman. Undantaget är Stockholms Stad och Tranås kommun som valt att göra annorlunda. Men alla gör inte som svenska kyrkan heller när de vill hitta graven nuförtiden.

Ifall du vill hitta församlingen på orten kan du söka här:

https://www.svenskakyrkan.se/sokforsamling

Senaste kommentarer om tjänsten: Finns inga. Huruvida de använder sveriges dödbok eller inte är osäkert. Ingen information om hur svenska kyrkan gör finns heller när det kommer till att hitta graven.

  • Svenska kyrkan
  • Svenska kyrkans

Ibland som anställd av svenska kyrkans så får man representera svenska kyrkans principer när man är på konferens och andra ställen som svenska kyrkan tycker är viktigt.

Vad tycker folket?

Skulle vi fråga svenska folket om vad de tycker om kyrkan så kommer du hitta personer som har varit med i kyrkan ett riktigt bra tag (så de vet hur man kan hitta graven). Vissa döptes i kyrkan, andra kanske har varit på bröllop i kyrkan. Oavsett hur du ser på detta så är kyrkan en viktig punkt i svenskars liv för att hitta gravar och gravarna.

Oavsett om du är med i svenska kyrkan eller inte så finns det alltid någon form av kyrkan man kan gå med i. Även om svenska kyrkan har flest medlemmar än någon annan kyrka så har alla rätt till sin egen tro när det kommer till att hitta graven.

Vill du veta mer om hur kyrkan tycker kan du läsa mer på www.svenskakyrkan.se

Sen finns det som alltid bra hemsidor som under åren har skrivit om gravsättning, släktforskning och att allmänt hitta graven för en viss person. Bra exempel på sajter som är bra att besöka för att hitta graven är sverigesradio.se, sv.wikipedia.org, www.slektogdata.no (om du har norsk släkt), www.kb.se, www.findagrave.com och många fler.

Det som associeras med gravar
  • Gravskötsel
  • Hitta graven
  • Kyrkogård
  • Gravsten
  • Gravsättning
  • Kremering

Hitta graven här – Vanliga frågor & Svar om gravsättning och begravningsbyrå

Hur hittar man en gravplats och gravfält?

Använd Hittagrave.se och Finngraven.se för att hitta en persons gravplats. Här finns flera tusen personers gravplatser registrerade. Perfekt för dig som vill hitta gravarna och dess gravstenar idag.

Hitta graven

Använd olika tjänster som hittagraven och finngraven. Där hittar du register över tusentals med personer och kyrkogårdar som hjälper dig svara på frågan ”var finns graven?”. Perfekt för dig som vill hitta grav enkelt eller generellt sett gravar i Sverige.

Var finns graven Skogskyrkogården och på nätet?

Använd tjänsten Gravar.se eller Hittagraven.se för att hitta graven Skogskyrkogården.

Hitta graven

Ofta finns rätt grav i olika register på kyrkogårdarnas hemsidor.

Hur länge får man ligga i graven på kyrkogårdar?

Man får ligga i graven i 25 år. Efter det övergår gravrätten till kyrkoförvaltningen. Det går att förnya gravrätten i 15 år mot en avgift. Det finns appar här som kan hjälpa dig.

Vad brukar folk mest söka efter på ort gällande begravningar på denna söktjänst?

Oavsett om du är amerikanska eller från Sverige så finns det information för att hitta graven, både i realtid men också i kronologi på internet. Skulle du vara finsk och vill hitta graven finns det bra resurser även i Helsingfors, bland annat om krematorium och kremering som är bra att ta del utav.

I Sverige men även mindre orter, såsom Ale kan du läsa mer om saker såsom kapell och norra begravningsplatsen. Även på Sveriges Radio finns det ett par bra dokumentärer som är spännande om hur du kan hitta graven.

Var är personen begraven?

Använd tjänsterna på denna sajten för att få reda på det (gäller även borgerlig begravning). Perfekt för svenskarna som vill hitta graven enkelt (på denna webbplats hittar du mer information).

Kyrkan brukar ha koll på sånt då de är med på både dop för barn och vigsel, så hitta graven bör vara enkelt för dem. Även om deras verksamhet är ekonomiskt driven så är de till för en person som är kristen. De sköter även all gravskötsel och ser efter gravsatta. Om du vill hitta graven så kan du även söka efter gravsatta med hjälp av informationen i deras arkiv (även år 2018 och 2019).

Hitta graven

Det är en tid av sorg, och att vilja lägga mycket tid på att hittagraven är nog inte en prio. Det är därför bra med bra register man kan gå igenom.

Vanliga frågor & svar om gravar

Hur hittar man var en person är begravd?

Använd register och tjänster som presenteras här för att hitta rätt gravar.

Vad kostar en gravplats på Skogskyrkogården?

Beror på om du är medlem i Svenska kyrkan eller inte. Bäst är nog om du kontaktar dem och frågar. Hitta graven idag.

Vad kostar en gravplats efter 25 år?

Det är en av de vanligaste frågorna som man ställer till sin lokala kommun.

Vad händer med gamla gravar?

Varje kommun har en unik plan för detta. Ring till dem och fråga om hur de kan hjälpa dig hitta graven.

Vad händer med kvarlevorna när gravrätten upphör?

Här kan de olika instanserna göra lite olika, så vänligen ring in till dem och fråga vad som gäller för din ort.

Hitta graven

Hitta graven

Hitta graven

Hitta graven på olika orter för avliden person

Hitta graven

Andra relevanta hemsidor

Hitta graven och gravar varje dag på Sveriges Begravningsplatser

Hitta graven