Kategorier
Begravning

Hitta graven

Vill du hitta till en anhörig eller vän? Här får du reda på hur du söker efter en särskild gravplats. Här nedan har vi samlat alla länkar som finns till sidor där du kan söka efter specifika gravplatser över hela Sverige:

Hittagraven.se

Hitta rätt grav i Stockholm

Här kan du söka efter personer som har en grav på någon av Stockholms elva allmänna begravningsplatser.

SvenskaGravar.se

Hitta Svenska gravar

Hemsida för att söka bland gravsatta anhöriga och vänner på kyrkogårdar på någon av Sveriges 65 kyrkogårdsförvaltningar. Exempel på stora städer som är med är Malmö, Göteborg, Uppsala, Falun, Linköping och Karlstad. I deras register kanske du kan hitta den grav du söker.

FinnGraven.se

Finn graven till någon

På hemsidan kan du hitta en grav tillhörande din vän eller anhörig. Här kan du söka bland ca 60 kyrkogårdsförvaltningar och församlingar. För att underlätta sökandet existerar även en visuell och digital karta du kan söka på.

Gravar.se

Alla gravar och gravplatser

Söktjänst som samlar uppgifter om gravar och gravplatser från ca 200 församlingar runtom i landet.

Gravstensinventeringen

Gravar över 200 år tillbaka

Hitta grav och gravstenar från mitten av 1800-talet till år 2015.

Hitta den nära dig

För att hitta rätt hos den församling du söker efter är det bra om du använder de senaste hemsidorna som vi tipsar om på denna sidan. Där hittar du verktyg (ibland kyrkans) och stöd med stora register som tar fram detaljerade ritningar och instruktioner om hur du hittar den gravplatsen du är ute efter (oavsett om den tillhör svenska kyrkan eller inte). Det kan även finnas information om deras begravning och den senaste informationen.

Församling för att uppsöka rätt plats

Om du idag tillhör en församling kan det vara en god idé att prata med dem om stöd och om hur de hanterar saker och vilka senaste register som kan tillgås (för att du ska kunna få klara besked – prata gärna med svenska kyrkans anställda). Samma procedur kan du även använda när du vill hitta en plats, då kan du ta kontakt med den församlingen för stöd och för att få lite mer information. Även på Svenska Kyrkans hemsida finns det tips på hur du kan rätt, så kolla gärna där för att klara situationen på ett bra sätt och för att få den senaste informationen. Det kan även finnas information om svenska kyrkans begravning.

Använd register för att söka upp en plats

Det är inte ovanligt nuförtiden att det finns gravplatser med just den typen av stöd och plasts som du är ute efter att besöka (bör finnas i din lokala församling med och på andra ställen med den senaste informationen). Med de register som finns i Sverige är du i en unik position att kunna klara upp situationen och hitta precis den plats och den person som du är ute efter. Använd dig gärna av länkarna som stöd som vi har på denna hemsidan för att hitta rätt, samt även information om en eventuell begravning. Vissa brukar ta kontakt med svenska kyrkan i denna fas.

Gravsök på olika orter i Sverige

Stockholm

I Stockholm bor det en massa människor (och många av dessa är med i svenska kyrkan), vilket även betyder att det finns många begravna här. Vill du därför söka rätt i Stockholm är det en god idé att du använder de olika tjänster, stöd och resurser som vi listat på denna sidan för att få verktyg att klara upp situationen med gällande denna begravning.

Göteborg

Göteborg, som är näst största staden är en färgrik oas som människor dras till (varav en hel del är med i svenska kyrkan). I denna vackra stad bor det många människor, vilket i sin tur även betyder att det borde finnas en massa ställen. Om du vill få koll på vilken begravning som existerar och hur du gör för att söka rätt i Göteborg så rekommenderas de starkt att du använder de olika hemsidorna som vi föreslagit ovan (och annan övrig stöd att tillgå). Prata gärna med din lokala Svenska Kyrkan för bästa råd och tips.

Begravning & sorg

Både innan, under och efter begravningen existerar det ofta ett tomrum och sorg som behöver bearbetas (prata gärna med svenska kyrkan om detta). Det tar tid, och ibland kan det vara skönt att kunna gå till en gravplats för att kunna vara nära den avlidne. Om du nyligen har varit med om en begravning, ge då gärna kroppen tid att bearbeta det som har hänt. Det kan i en situation som denna även vara en god idé att ta kontakt med din lokala församling och svenska kyrkan för extra stöd med sorgarbetet.

Alla söktjänster som hjälper till att hitta en bra plats

Hittagraven.se

Hemsida: Hittagraven.se

Hitta rätt grav i Stockholm

Här kan du leta bland alla Stockholms allmänna ställen efter en specifik person. 

På Stockholms 11 allmänna gravplatser är ca 600 000 personer begravna. Genom den avancerade sökfunktionen kan du även lokalisera ca 185 000 gravplatser. Utöver detta kan du även få hjälp att lokalisera vart alla kyrkogårdar och begravningsplatser existerar i Stockholm. Av vad vi det finns det inga senaste kommentarer och inte heller någon information om län.

När du använder hemsidan och inte hittar den du söker är det en god idé att kontakta kyrkogårdsförvaltningen eller det län där du bor (alternativt din lokala församling). De kan guida dig i hur du kan hitta den plats du söker efter. I Stockholm är det dessutom alltid kyrkogårdsförvaltningen du vänder dig till när det kommer till förvaltningen av stadens Stockholms begravningsplatser i ditt län (de är ansvariga). Alla frågor gällande förvaltning av gravplatser är deras ansvar. Det är osäkert huruvida svenska kyrkan är inblandad på något sätt.

Vissa säger att allt borde hanteras av svenska kyrkans personal, men ibland är det andra som inte håller med om att svenska kyrkans personal är rätt personer att hantera det hela. Så oavsett vad du tycker om svenska kyrkans anställda så bidrar det med en hel del saker ofta. Att ta kontakt med svenska kyrkan är också en god idé i denna fas. Detta gäller oavsett om du är medlem i svenska kyrkan eller inte så kan du alltid kontakta svenska kyrkan.

Kontaktuppgifter till kyrkogårdsförvalningen:

Tel: 08-508 30 100

E-post: kyrkogardsforvaltningen@stockholm.se

Öppettider: Måndag-Torsdag 8:00-16:30 och Fredag 8:00-16:00

SvenskaGravar.se

Hemsida: Svenskagravar.se

Sökmotorn på hemsidan är anpassad för att visa personer som är begravda på 65 av landets kyrkogårdsförvaltningar. Vill du se vilka som är anslutna kan du klicka här.

Här kan du göra en nationell sökning på bland annat den begravdes namn, kyrkogård, ort, förvaltning samt datum. Informationen du får är allmän och kostnadsfri. Personer, vars plats existerar i registret, kan ha tillhört en lokal församling som är ansluten till Svenska Kyrkan (men det är inte alltid säkert).

Förutom sökfunktionen är det möjligt att även få se kartor över kyrkogården där din anhörig eller vän är begraven.

Senaste kommentarer om tjänsten: Existerar inga. Vad svenska kyrkan tycker i ärendet är också osäkert.

FinnGraven.se

Hemsida: Finngraven.se

Finn graven du är ute efter

Den här svenskutvecklade söktjänsten började utvecklas redan 2006 och erbjuder allmänhet och intressenter att hitta gravplatser runtom i landet. Detta gäller både för personer knutna till svenska kyrkan och inte.

Den kostnadsfria tjänsten omfattar alla kyrkogårdsförvaltningar som ansluter sig och gör att du kan hitta gravsatta och anhörigas plats där de är begravda. FinnGraven är landsomfattande och gör kyrkogårdar mer tillgängliga. En smart funktion är också att det existerar en digital karta du kan använda för att titta på gravplatser. Kartan existerar i ett kartsystem som heter GeoGrav. Det är osäkert hur mycket svenska kyrkan har varit iblandad i att skapa detta.

Söktjänsten är inte bara användbar för anhöriga och släktforskare, utan även begravningsbyråer, trädgårdsmästare och stenhuggare. Skulle du vilja ha information om en specifik lokal plats kan det vara en bra idé att först prata med en lokal församling – dessa brukar ha ganska bra koll på gravarna i området och ditt län.

Om du som anhörig inte vill att uppgifter om gravplatser eller personer begravda finns med här så kan du be kyrkogårdsförvaltningen filtrera bort dem så att de inte publiceras på FinnGraven.

Senaste kommentarer om tjänsten: Existerar inga uppgifter om huruvida de använder årsbok eller inte. Vet inte hur mycket inblandning som svenska kyrkan har eller ditt län.

Gravar.se

Hemsida: Gravar.se

Här kan du söka för en anhörig eller vän genom att söka i register från svenska församlingar och pastorat. Registret är stort och innefattar just nu cirka 1,7 miljoner begravda på 1948 kyrkogårdar i hela Sverige. Fokus ligger på gravplatser på landsbygden. Det kan vara så att svenska kyrkan också känner till detta.

Söktjänsten är avancerad och det är möjligt att specificera vad exakt vad du vill söka på och vilka gravar. 

Exempel på saker du kan söka på är den anhöriges:

 • Församling
 • Förnamn
 • Efternamn
 • Födelsedatum
 • Dödsdatum
 • Ort
 • Yrke
 • Namn som ogift
 • Gravnummer

Senaste kommentarer om tjänsten: Existerar inga. Och det är osäkert om de har en årsbok. Vet inte heller om de vet någon om Sveriges dödbok.

Gravstensinventeringen

Hemsida: Gravstensinventeringen

Under 1970-talet började Släktforskarförbund och många entusiaster att kartlägga både gravstenar och gravsatta. Det man gjorde kom att kallas för ”gravstensinventeringen” och de gick tillbaka så långt som till 1800-talet för att kartlägga kyrkogårdar och begravningsplatsen.

Sedan kartläggningen startade under 70-talet har man lyckats lokaliserat över 370 000 gravstenar samt hitta graven till över 800 000 personer.

All kartläggning har samlats i är en sökbar tjänst där Släktforskarförbundet dokumenterat alla platser med fotografier och gravstenarnas texter. Det här är en användbar tjänst för dig som vill söka upp en anhörig, vän eller släkting. Det är osäkert om de använder en årsbok men du kan fråga dem. Vissa kanske även kallar detta för sveriges dödbok, men det finns flera olika åsikter om detta. Säkert kan du hitta en del information om Svenska kyrkan här också på något sätt.

Sök efter gravstenar

När du ska börja din sökning för att komma rätt kan du använda den informationen du har. Det kan exempelvis vara vilket län, kommun eller gravplats personen är begravd i. Om du vill kan du även söka efter med specifik information, såsom förnamn, efternamn och även födelsedatum eller dödsdatum. Vissa uppgifter kan även ibland finnas hos svenska kyrkan.

Har du frågor om begravningar och graven?

Skulle du ha frågor som du inte hittar svaren på kan du ringa till begravningshuvudsmannen på den specifika orten det gäller (tillhör inte kyrkans personal). Det är dessa som ansvarar för all begravningsverksamhet på orten. För det mesta är det någon av Svenska kyrkans församlingar som är begravningshuvudman. Undantaget är Stockholms Stad och Tranås kommun som valt att göra annorlunda. Men alla gör inte som svenska kyrkan heller.

Ifall du vill hitta församlingen på orten kan du söka här 

https://www.svenskakyrkan.se/sokforsamling

Senaste kommentarer om tjänsten: Finns inga. Huruvida de använder sveriges dödbok eller inte är osäkert. Ingen information om hur svenska kyrkan gör finns heller.

 • Svenska kyrkan
 • Svenska kyrkans

Ibland som anställd av svenska kyrkans så får man representera svenska kyrkans principer när man är på konferens och andra ställen som svenska kyrkan tycker är viktigt.

Vad tycker folket?

Skulle vi fråga svenska folket om vad de tycker om kyrkan så kommer du hitta personer som har varit med i kyrkan ett riktigt bra tag. Vissa döptes i kyrkan, andra kanske har varit på bröllop i kyrkan. Oavsett hur du ser på detta så är kyrkan en viktig punkt i svenskars liv.

Oavsett om du är med i svenska kyrkan eller inte så finns det alltid någon form av kyrkan man kan gå med i. Även om svenska kyrkan har flest medlemmar än någon annan kyrka så har alla rätt till sin egen tro.