Hitta graven

Vill du hitta graven till en anhörig eller vän? Här får du reda på hur du söker efter en särskild gravplats. Här nedan har vi samlat alla länkar som finns till sidor där du kan söka efter specifika gravplatser över hela Sverige:

Hittagraven.se

Hitta rätt grav i Stockholm

Här kan du söka efter personer som blivit gravsatta på någon av Stockholms elva allmänna begravningsplatser.

SvenskaGravar.se

Hitta Svenska gravar

Hemsida för att söka bland gravsatta anhöriga och vänner på kyrkogårdar på någon av Sveriges 65 kyrkogårdsförvaltningar. Exempel på stora städer som finns med är Malmö, Göteborg, Uppsala, Falun, Linköping och Karlstad.

FinnGraven.se

Finn graven till någon

På hemsidan kan du hitta graven till din vän eller anhörig. Här kan du söka bland ca 60 kyrkogårdsförvaltningar och församlingar. För att underlätta sökandet finns även en visuell och digital karta du kan söka på.

Gravar.se

Alla gravar och gravplatser

Söktjänst som samlar uppgifter om gravar och gravplatser från ca 200 församlingar och pastorat runtom i landet.

Gravstensinventeringen

Gravar över 200 år tillbaka

Hitta gravar och gravstenar från mitten av 1800-talet till år 2015.

Hittagraven.se

Hemsida: Hittagraven.se

Hitta rätt grav i Stockholm

Här kan du leta bland alla Stockholms allmänna begravningsplatser efter en specifik person.

På Stockholms 11 allmänna gravplatser är ca 600 000 personer begravna. Genom den avancerade sökfunktionen kan du även hitta ca 185 000 gravplatser. Utöver detta kan du även få hjälp att lokalisera vart alla kyrkogårdar och begravningsplatser finns i Stockholm.

När du använder hemsidan och inte hittar den du söker är det en god idé att kontakta kyrkogårdsförvaltningen. De kan guida dig i hur du kan hitta graven. I Stockholm är det dessutom alltid kyrkogårdsförvaltningen du vänder dig till när det kommer till förvaltningen av stadens Stockholms begravningsplatser (de är ansvariga). Alla frågor gällande förvaltning av gravplatser är deras ansvar.

Kontaktuppgifter till kyrkogårdsförvalningen:

Tel: 08-508 30 100

E-post: kyrkogardsforvaltningen@stockholm.se

Öppettider: Måndag-Torsdag 8:00-16:30 och Fredag 8:00-16:00

SvenskaGravar.se

Hemsida: Svenskagravar.se

Sökmotorn på hemsidan är anpassad för att visa personer som är begravda på 65 av landets kyrkogårdsförvaltningar. Vill du se vilka som är anslutna kan du klicka här.

Här kan du göra en nationell sökning på bland annat den begravdes namn, kyrkogård, ort, förvaltning samt datum och hitta graven. Informationen du får är allmän och kostnadsfri.

Förutom sökfunktionen är det möjligt att även få se kartor över kyrkogården där din anhörig eller vän är begraven.

FinnGraven.se

Hemsida: Finngraven.se

Finn graven du är ute efter

Den här svenskutvecklade söktjänsten började utvecklas redan 2006 och erbjuder allmänhet och intressenter att hitta gravplatser runtom i landet.

Den kostnadsfria tjänsten omfattar alla kyrkogårdsförvaltningar som ansluter sig och gör att du kan hitta gravsatta och anhörigas gravplatser. FinnGraven är landsomfattande och gör kyrkogårdar mer tillgängliga. En smart funktion är också att det finns en digital karta du kan använda för att titta på gravplatser. Kartan finns i ett kartsystem som heter GeoGrav.

Söktjänsten är inte bara användbar för anhöriga och släktforskare, utan även begravningsbyråer, trädgårdsmästare och stenhuggare.

Om du som anhörig inte vill att uppgifter om gravplatser finns med här så kan du be kyrkogårdsförvaltningen filtrera bort dem så att de inte publiceras på FinnGraven.

Gravar.se

Hemsida: Gravar.se

Här kan du hitta graven för en anhörig eller vän genom att söka i register från svenska församlingar och pastorat. Registret är stort och innefattar just nu cirka 1,7 miljoner gravsatta på 1948 kyrkogårdar i hela Sverige. Fokus ligger på gravplatser på landsbygden.

Söktjänsten är avancerad och det är möjligt att specificera vad exakt vad du vill söka på. 

Exempel på saker du kan söka på är den anhöriges:

  • Församling
  • Förnamn
  • Efternamn
  • Födelsedatum
  • Dödsdatum
  • Ort
  • Yrke
  • Namn som ogift
  • Gravnummer

Gravstensinventeringen

Hemsida: Gravstensinventeringen

Under 1970-talet började Sveriges Släktforskarförbund och många entusiaster att kartlägga både gravstenar och gravsatta. Det man gjorde kom att kallas för ”gravstensinventeringen” och de gick tillbaka så långt som till 1800-talet för att kartlägga kyrkogårdar och begravningsplatsen.

Sedan kartläggningen startade under 70-talet har man lyckats lokaliserat över 370 000 gravstenar samt hittat gravar till över 800 000 personer.

All kartläggning har samlats i är en sökbar tjänst där Sveriges Släktforskarförbundet dokumenterat alla gravar med fotografier och gravstenarnas texter. Det här är en användbar tjänst för dig som vill hitta graven till en anhörig, vän eller släkting.

Sök efter gravstenar

När du ska börja din sökning för att hitta graven kan du använda den informationen du har. Det kan exempelvis vara vilket län, kommun eller gravplats personen är begravd i. Om du vill kan du även söka efter med specifik information, såsom förnamn, efternamn och även födelsedatum eller dödsdatum.

Har du frågor om begravningar?

Skulle du ha frågor som du inte hittar svaren på kan du ringa till begravningshuvudsmannen på den specifika orten det gäller. Det är dessa som ansvarar för all begravningsverksamhet på orten. För det mesta är det någon av Svenska kyrkans församlingar som är begravningshuvudman. Undantaget är Stockholms Stad och Tranås kommun som valt att göra annorlunda.

Ifall du vill hitta församlingen på orten kan du söka här 

https://www.svenskakyrkan.se/sokforsamling